Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2009 18:20 - Мадарската крепост в думи
Автор: minervaimars Категория: Други   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.06.2009 19:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди няколко дни публикувахме Мадарската крепост в снимки и ето че сега ви я представим в няколко думи с пожелание ако не сте я посетили да я видите. А ако пък вече сте били там, да отидете отново и да я преоткриете.



На върха на Мадарските скали като страж е разположена малката крепост. Както почти всяко кътче в мистичната Мадара, така и тук легендите са намерили своят дом.Крепостта се свързва с редица велики български владетели и съдбоносни събития в българската история. Накратко описана тя е един триъгълник в извивка на скалата. Имала е една главна порта, която се е пазела от две кули. Крепостните стени са били с различна височина в зависимост от естествената защитеност на мястото. Вътре е имала казармени помещения и малка църквичка. Основното значение на тази крепост е било да информира чрез димни сигнали най - вероятно при опасност. В повечето случай тази опасност е била неочаквано нашествие или  поход от към Черноморието. Най - вероятно е построена в късната античност към IVв. за да пази тези земи от варварски нашествия. Своето значение тя не изгубва през периода на българската държава. През този период тя е била част от охранителната система на Плиска заедно с Шуменската крепост и още няколко укрепления в близост до столицата.Престава да съществува след идването на османците. Интересни са историите свързани с крепостта. Според редица умове на българската медиавистика крепостта е приютила първо Крум при похода на НикифорI Генник, а по - късно под името Мундрага е изиграла важна роля във войната на Симеон с маджарите. А дали е така наистина времето ще покаже.
Днес крепостта привлича освен с невероятната панорама на цялата  местност и със своята енергия... Или поне така казват поклониците на Петър Дънов, които всяка година през май, Мадарското плато приютява. И наистина трудно е да видиш цялата красота на това място, ако поне веднъж не посрещнеш изгрева или изпратиш залеза на Мадарската крепост.......



Тагове:   Мадара,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minervaimars
Категория: Други
Прочетен: 19686
Постинги: 9
Коментари: 6
Гласове: 330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930